2016 m. vasario 17 d., trečiadienis

Vilnius Gastro 2016

Ne paslaptis, jog be galo mėgstu ragauti maistą naujose, dar neaplankytose vietose. Naujų kavinukių ir restoranų Vilniuje per pastaruosius metus atsidarė tiek daug, jog net nebežinau visų jų pavadinimų ir gatvių, kuriose jie įsikūrę! Taigi, kai išgirdau apie Vilniuje organizuojamą tikrų tikriausią "maisto safarį" - "Gastro Vilnius 2016", be galo apsidžiaugiau. Iš karto supratau, jog būtinai turiu sudalyvauti šiame renginyje. Pagrindinė "Gastro Vilnius 2016" idėja - maisto kultūros skatinimas. Per vieną vakarą suteikiama proga aplankyti maždaug devynis skirtingus restoranus ir kiekviename jų paragauti po vieną patiekalą, kuris, anot renginyje dalyvaujančio restorano, geriausiai reprezentuoja jų virtuvę. Tam paruošti trys skirtingi keliai (geltonas, žalias ir raudonas). Kiekviename jų - skritingos kavinukės ir restoranai Vilniuje. Ilgai (tikrai labai ilgai) svarsčiusios, nusprendėme pasirinkti žaliąjį maršrutą apie kurį ir ruošiuosi papasakoti jums.

*********

When you are passionate about food, one of the most interesting things is trying new places where you can eat. I was so happy when I heard about the real "food safari" in Vilnius named "Gastro Vilnius 2016". The main idea of this event is to visit nine different restaurants per one evening (each restaurant prepare one meal that represents their kitchen). All places were divided in three routes - yellow, green and red. I thought that I should definitely take a chance and participate in this amazing event. It was a real trouble to choose which route to join, but finally we decided that green route will be very interesting for us. Even though the weather was horrible, we used all opportunities and visited all nine restaurants from green route. So I've decided to tell you my experience and write a little review about this event.

(photo taken at "Burbulio vyninė")

Gaspar's
Pirmąja mūsų stotele tapo dar visai "jaunas" indiškos virtuvės restoranas "Gaspar's". Labai norėjau aplankyti šią vietą, nes indų maistu susižavėjau dar Paryžiuje. Taigi, "Gastro Vilnius 2016" tapo puikia galimybė aplankyti šį jaukų restoraną. Neveltui išsirinkau tokį būdvardį. Vieta tikrai labai jauki ir maloni. Interjeras modernus, tačiau nepraradęs šilumos - jaukumą kuria ant stalų išdėstytos žvakės, estetiškas stalo dekoravimas ir dideli langai. Laukiamiausia dalis - "Gaspar's" virtuvės paruoštas patiekalas. Renginiui buvo pasirinkta vištienos krūtinėlės mėsa su gana aštriu imbieriniu padažu, ridikėlių daigais ir ryžiais. Patiekalas buvo skanus, tačiau tai yra viskas, ką galiu pasakyti. Man kažko pritrūko... Galbūt, žinodama, kokia nuostabi ir unikali yra indų virtuvė, tikėjausi kažko įspūdingesnio, nei maždaug 80% klientų mėgiama vištienos mėsa, galbūt, tikėjausi iš jų daugiau natūralumo - paprastesnio ir šiltesnio aptarnavimo, mažiau oficialumo. Vis dėlto, vieta traukianti sugrįžti, manau, jog čia dar tikrai užsuksiu išbandyti kitų patiekalų.

*********

Our first stop was indian restaurant called "Gaspar's". I was dreaming about this place for such a long time and "Gastro Vilnius" became an opportunity to come there. I was impressed by their cosy interior and beautiful serving. The food was nice but that's all I can say. A tiny peace of chicken breast with spicy ginger sauce, radish sprouts and rice was delicious but not impressive. The meat was good, sauce had a really strong taste, but I expected something different and unique knowing how amazing and full of variuos ingredients indian cuisine is. All in all, I would like to visit this place again and try something new. Their interior and style is really attractive and cosy.


Burbulio vyninė
Jauki, gera nuotaika ir namų šiluma dvelkianti vyninė jaukioje Vilniaus senamiesčio gatvelėje. Skamba neįtikėtinai? Bet tokia vieta iš tikrųjų egzistuoja. Tai jaukiausia ir mėgiamiausia mano vyninė Vilniuje - "Burbulio vyninė", kurią atradau dar praėjusiais metais. Visuomet malonu ir gera sugrįžti. Atrodo, jog žmonės, dirbantys čia, tikrai mėgsta savo darbą, o tai sukuria ypatingą atmosferą. Nekalbu apie gėles, kuriomis papuošti stalai, šypsenas, kurios pasitinka tik pravėrus duris ir be galo draugišką vyninės savininką, kuris pats pasiūlo įpilti specialaus vakaro vyno (merlot vynuogių). Jų paruoštas patiekalas tik galutinai užkariauja mano širdį. Puiki ir sultinga briedienos mėsa, troškinta raudonajame vyne, patiekta su polentos kubelias. Nuostabu! Be jokių abejonių ir toliau lankysiuosi šioje jaukioje vietoje, kur kas kartą užsukęs klientas tampa restoranėlio šeimos nariu.

*********

Our second stop is my absolute favorite - very charming winery called "Burbulio vyninė". It wasn't my first time there, but I was so happy and surprised again. Professional work and friendly staff creates incredible atmosphere. It seems like people really like their job there. That's why it is such a cosy, beautiful and good place to pass the evening. We tried elk's meet (cooked in a red wine - absolutely amazing) with polenta and it was really good. A glass of red wine (merlot grapes) for a special price was just a perfection with the main dish. I can truly call this place my cup of tea and will definitely come back there again.


Korean Taste - JHK & DD's place
Trečia vieta, kurią nusprendėme aplankyti buvo korėjiečių restoranas, įsikūręs visai šalia Šiuolaikinio meno centro. Interjeras kiek chaotiškas, o pasirinktas patiekalų pateikimo būdas - "švediškas stalas" tik sustiprino šį įspūdį. Atėjusi į restoraną, visai nenoriu pasijausti kaip turistė, kraunanti į lėkštę viešbutyje siūlomų pusryčių valgius.. Vis dėlto, čia pat kepama mėsa, įvairios daržovės, "kimchi"  ir sriuba atrodė tikrai įdomiai, todėl paragavome visko. Sriuba buvo išbalansuota - daug skirtingų priedų, apetito nekelianti spalva, galų gale ir nuviliantis skonis privertė padėti šaukštus ir stumtelti lėkštę į šalį, tačiau to paties negalėčiau pasakyti apie mėsą - tiek jautiena, tiek kiauliena buvo puikiai paruoštos. Burnoje tirpstantys mėsos gabalėliai puikiai derėjo su daržovėmis, iš kurių, labiausiai man patiko turtingo skonio pupelės. Manau, jog šio restorano meniu būtų galima rasti tikrai įdomių korėjietiškų patiekalų, tačiau abejoju, ar ši vieta laimėtų mano simpatijas - tam man norėtųsi jaukesnio interjero.

*********

Our third spot was Korean food restaurant. As you can tell from the picture - people were walking around this huge table and trying everything they wanted and as much as they wanted. I'm not a fan of this kind of serving. When you come to the restaurant, you can't have a feeling that you're just a tourist in a hotel (this table reminded me this). We put some things to try in our plates and sat by the table which was covered by dirty dishes that other people left after them. I wasn't impressed by that. Anyway, we enjoyed the meat a lot. There were two girls cooking it right on that huge table. It was a beef and pork - well prepared, full of taste and nice texture. We tried various vegetables like beans (they were really good) and kimchi (which was really interesting). We also took a bowl of soup, that was not impressive. All ingredients were too different and didn't reach any harmony. Try this place if you are a fan of good meat.

La Storia
Iš pirmo žvilgsnio jaukus ir mielas šeimos restoranėlis "La Storia" tapo mūsų ketvirtąja stotele. Pagalvojau, jog čia būtų galima nufilmuoti epizodą vienam iš tų filmų, kuriuose "visa šeima keliauja vakarieniauti į miestą", tačiau gavusi lėkštę apsigalvojau - filmuoti nebūtų galima, nes didelėse lėkštėse nesimatytų maisto... Piršto dydžio sardinė, burokėliai ir krienų padažas neatskleidė "jaukaus šeimos restoranėlio" dvasios. 

*********

The small family's restaurant "La Storia" was our next stop. Interior reminded me those old good films where all family is going somewhere in the city to have a dinner. Well, that was our first impression, but then we got a tiny sardine, three small pieces of beetroots and horseradish sauce on the side. I think the main idea for the restaurants was to show the strongest side of their kitchen. I'm pretty sure their choice was not the best.

Café Montmartre
Šioje mieloje prancūziškos virtuvės kavinukėje esu ne kartą pietavusi ir visuomet likdavau patenkinta, tačiau šį kartą "Cafe Montmartre" nustebino blogąja prasme. Kai išgirdau, jog jie ruošia svogūnų sriubą, pasidarė be galo įdomu. Ne kartą ją ragavau Prancūzijoje, tad norėjau palyginti, tačiau to, ką gavome net nepavadinčiau svogūnų sriuba. Atrodė, jog prekybos centre nupirktas ir išvirtas sultinio pakelis buvo pagardintas keliais svogūnų žiedais ir geru samčiu druskos...

*********

Bad things in kitchen were happening in this French style cafe called "Cafe Montmartre". We heard that they will be preparing onion soup (famous French dish) so I was very curiuos to try it there. But all I can say is - very bad. Seemed like they put a few of onions in a cheap stock from supermarket. Very disappointing. I thought that I'll have an opportunity to compare this soup with ones that I ate in Paris. But unfortunately, it didn't have any similarities. At least, they have pretty charming interior if you're wondering.

La Cave
Po nusivylimų virtinės trumpa atgaiva sielai - restoranas "La Cave". Ir čia keletą kartų teko pietauti anksčiau, tad nujaučiau, jog vieta neturėtų mūsų nuvilti. Miško grybais, pelėsiniu sūriu ir trumais įdaryta bulvės puselė buvo pilna skonių, tad šiai vietai dedu pliusą. Interjeras primena vakarietiškus modernėjančius restoranus, kuriuose aš neberandu jaukumo, tačiau ne paslaptis, jog daugeliui žmonių jis priimtinas ir, žinoma, tinkantis tam tikromis progomis. Manau, jog Vilniui reikia tokių vietų.

*********

Restaurant "La Cave" and their dish raised our mood again. I used to go to this restaurant for a lunch and I remember that they were always doing their work pretty good. This time we tried a half of potato stuffed with forest mushrooms, blue cheese and truffles topped with the lemon peel. Few drops of olive oil with basil went really well with this combination. I can't say that in this place I feel as cosy as in "Burbulio vyninė", but the concept of this restaurant is very different. It reminds me a luxury place, where food is really good and prices are pretty high. All in all, I think that we need this kind of restaurants in our city. 


Botanique
Kol mes gurkšnojome vandenį, malšindamos troškulį nuo taip vadinamos svogūnų sriubos, žalio maisto restoranas "Botanique" tarkavo morkas ir pjaustė cukinijos griežinėlius. Taip, jų pasirinkimas buvo daržovės. Tiksliau - tarkuotos morkos, pora griežinėlių cukinijos, ridikėlių daigai, salotos ir saulėgrąžų grietinė. Jei tai yra geriausiai jų virtuvę reprezentuojantis patiekalas, į šį restoraną grįžti neplanuoju.

*********

While we were drinking water because of that salty kind of "onion soup", the restaurant "Botanique" was peeling carrots and chopping zucchini in their kitchen. So we got a portion of vegetables topped with sunflower's cream on the side. If this dish represents their kitchen very well, I don't want to come back to this restaurant.

Desertinė "Atostogos"
Vieta, kurios pusryčius neseniai aprašiau blog'e mus nustebino labiausiai. Desertus nusprendėme palikti pabaigai ir čia užsukome vėliausiai, tačiau iki restoranų lankymo pabaigos buvo likusi dar gera valanda. Kai mus aptarnaujanti mergina į lėkštę iš vitrinos įdėjo du gabalėlius pyrago "brownie" su sūdytos karamelės įdaru, aš paklausiau - o kur žadėtasis "cheesecake" ir "brownie" su burokėliais? Į tai buvo atsakyta trumpai ir aiškiai - "nebeliko". Ties šia vieta sustojau ir nebesistengiau analizuoti absurdiškos situacijos, pagalvojau tik viena - renginiui tinkamai nepasiruošta.
Kalbant apie desertą, kurį gavome - "brownie" tekstūra man buvo kiek per sausa, o karamelėje nepajaučiau to malonaus sūrumo, kuris čia ir turėtų "sugroti" tą išskirtinę natą... Iš galvos niekaip neišėjo mintis, jog vietos, dar nepasiruošiusios tokio tipo renginiams, neturėtų juose dalyvauti. Kartą patirtas nusivylimas klientui atmintyje įstringa labai ilgam... Vis dėlto, tikiu, kad desertinė "Atostogos" gali pasitempti ir šią klaidą ištaisyti.

*********

Cute desert's place that I wrote about earlier surprised us the most. We wanted to end our evening with desserts, so we decided to visit this place after all meals. But it was a really bad decision, because we came there and got a tiny peace of brownie filled with salted caramel instead of two deserts (cheesecake and brownie with beetroots). We asked the girl who was working there where are our desserts that we were supposed to try and she answered: "we ran out of it". Here I stopped and didn't analyse this ridiculous situation anymore. I was thinking only one thing - places, that are not ready for this kind of events shouldn't participate in them.
And salted caramel brownie was not my kind of dessert: salted caramel is supposed to be really a little bit salted, but it was just a smooth caramel cream in a little bit dry brownie. Well, I really appreciate this place for their cosy and nice breakfast, but I think they shouldn't participate in this kind of events if they're not prepared for them. 


LAB 180
Po visų restoranų maratono, užbaigti vakaro susirinkome į Vilniaus Kongresų rūmus. Juose pagrindine žvaigžde turėjo tapti "Lab 180" paruoštas ir įmantriu šou desertų valgytojus pasitinkantis desertas - "brownie" su burokėliais, bet... deja, vakaro žvaigžde jis netapo. Pasakysiu paprastai - esu ragavusi ne vieną "brownie" variaciją, taip pat ir su burokėliais. Apskritai, tai yra vienas nuostabiausių pyragų - šokoladinis ir malonios drėgnos tekstūros, tirpstantis burnoje, bet tuo pačiu ir sotus, sunkus. Ši, "Gastro Vilnius 2016" renginyje ragauta versija, deja, priminė sausoką šokoladinį keksą.. na, bet tos trys šilauogės buvo tikrai skanios.

*********

At the end of the evening everyone were supposed to come to "Kongresų rūmai" to finish the "food safari". The restaurant called "Lab 180" prepared a dessert which was all about the show ant nothing about the taste. It was brownie (they said with beetroots, but the texture of this cake was too dry) topped with berries and cream. I could say that berries were pretty good..


Pabaigai norėčiau padėkoti "Sustainable Vilnius" už suteiktą galimybę sudalyvauti šiame renginyje, taip pat "Burbulio vyninei" už puikią atmosferą, kurią kuriate ne tik per didžiuosius renginius.
Labai tikėjausi, jog tiek nusivylimu nepatirsime ir proga save pareklamuoti bus išnaudota, bet, deja... šį kartą galiu tik paskatinti tobulėti ir geriau pasiruošti kitam kartui. Tegyvuoja geras maistas!

*********

I really want to say a big THANKS to "Sustainable Vilnius" for giving me an opportunity to participate in this event, also to "Burbulio vyninė" for the nice atmosphere that you're creating everytime we come there. I really didn't expect that there will be so many disappointments and a chance to advertise your restaurant will be taken, but unfortunately... So I hope that next time every restaurant will be able to show us what good food is about.

Komentarų nėra: