2016 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

My "Crème de la Crème" of 2016

Turbūt prisimenate istoriją, apie geriausius mano išgertus kavos puodelius, kurią jums pasakojau dar prieš išvykdama į Paryžių? Keista ir sunku patikėti, jog nuo to pasakojimo praėjo vos pusmetis... Atrodo, jame niekaip nesutalpinčiau visų savo gyvenime nutikusių įvykių. Per tą laikotarpį baigiau studijas, dar kartą pagyvenau Prancūzijos sostinėje, susipažinau su diplomatijos pasauliu ir galų gale vėl grįžau į savo kelią. Kelią, kuriuo eidama jaučiuosi laiminga.

Jei jau taip kalbu apie vieną pusmetį, ką tuomet galėčiau pasakyti apie septynerius metus? Galėčiau pasakyti daug. Papasakočiau, kiek gerų gyvenimo pamokų išmokau, kiek nuostabių žmonių sutikau, kiek daug supratau, kiek daug patyriau, kiek daug svajojau, mylėjau ir kūriau...

Taip, kalbu apie septynerius "Prestige" tinklaraščio rašymo metus. Mano blog'o istorija prasidėjo 2009 metais. Tuomet, kai internetinis gyvenimas dar nebuvo prilyginamas realiajam ir kai blog'o rašymo idėja atrodė kiek utopinė.
Per tuos septynerius rašymo metus tyrinėjau save. Iš pradžių bandžiau rašyti apie madą ir stilių, vėliau susitelkiau į fotografiją, savęs analizavimo temas, tačiau galų gale visa tai vis tiek baigdavosi ta viena vienintele idėja - gastronomija.
Taip per tuos septynerius metus kartu su tinklaraščiu "Prestige" užaugau ir aš. Dabar tvirtai stoviu savo teisingame kelyje, nes šiuo metu darau viską, apie ką svajojau, o tai ir leidžia man suprasti, jog kelias teisingas. Labiausiai už tai noriu padėkoti ne tik šeimai, draugams, jums, likimui, Paryžiui, tikėjimui, bet atskirai savo Mamai - mano vaikystė buvo nuolat lydima gurmaniškiausių gastronominių kelionių. Net ir neišeinant iš namų virtuvės.

Pažymėdama šią mažą šventę - septynerių metų "Prestige" gimtadienį ir Naujuosus metus, nutariau apžvelgti praeinančių metų atradimus ir kitus įsimintiniausius "kavos puodelius". Turiu pabrėžti, jog tai, ką perskaitysite, yra mano subjektyvi nuomonė, o lankytinų vietų sąrašas toks ilgas, jog į vienerius metus išsitekti neįmanoma, todėl pažadu - 2018 metus pasitiksiu su analogišku įrašu.


Vilnius Gastro 2016

2016 metų pradžia atnešė puikų gastronomijos renginį Vilnius Gastro 2016. O su juo - naujai atrastų ir jau pamėgtų vietų. Vis dėlto, labiausiai renginyje man įsiminė Burbulio vyninė, kurioje viskas tikra ir nesuvaidinta. Puikus vynas, užkandžiai ir kokybiški patiekalai.

Pusryčiai:

Ne naujiena, jog diena be pusryčių man prilygtų katastrofai, todėl ir 2016m. aplankiau ne vieną restoraną, siūlantį pusryčių meniu. Metų pradžia Kavos eroje buvo tokia pat gera, kaip ir pabaiga - skanu, šilta, malonu ir gera sugrįžti. Mano rekomendacija - "Benedikto kiaušiniai".

Croissant:

Mėgstu pasimėgaudama ragauti, tyrinėti to tobulo auksinio raguolio sluoksnius bei žavias, dailiai užriestas tešlos "uodegėles". Pripažinsiu, Lietuvoje dar nevalgiau tokio croissant, kuris primintų mano auksinius rytus Montmartre. Tačiau situacija darosi vis geresnė ir rasti skanų croissant Vilniuje vis lengviau! Ypač, kai jų galima nusipirkti kavinėse/kavos parduotuvėlese. Todėl 2016 metų prancūziškų raguolių karaliene tituluoju Mindaugo kepyklą. Išbandykite sviestinius croissant ir būtinai paragaukite gardintus migdolais.

Interjeras:

"Jeigu turėčiau restoraną, jis atrodytų maždaug taip, kaip Panama Food Garden", - tokia mintimi dar pavasarį dalinausi su draugėmis. Išskirtinė aplinka neabejotinai nulėmė mano pasirinkimą čia atšvęsti vieną svarbiausių gyvenimo įvykių - universiteto baigimą. Vietą rinkčiausi dienos pietums ir vakaro desertui.


Draugiškiausias:

Tačiau sugrįžkime į sunkųjį metų laikotarpį, kuomet berašant bakalauro darbą, net nepastebėjau, kaip gyvenimas pradėjo suktis nuobodžiame rate: "namai-darbas-universitetas-namai-darbas-universitetas". Vis dėlto, restoranas Vapiano Vilnius ištraukė mane iš šios pabodusios kasdienybės ir maisto blogeriams pristatė savo naująjį meniu. Tradicija, subūrusi mielą blogerių kompaniją ir atnešusi ne vieną įdomią pažintį, išlaikyta iki šiol. Už tai dėkoju restoranui "Vapiano".

Kaunas Gastro 2016

Praėjus universitetiniams vargams ir vėl galėjau atsipūsti kitoje gastronomijos šventėje - Kaunas Gastro 2016, kurioje netrūko įspūdingų pasirodymų. Subtilusis restoranas Uoksas ir elegantiškasis Gurmė tapo vakaro favoritais.

Pasitikus vasarą, atėjo metas gastronominius atradimus perkelti į Prancūzijos sostinę - Paryžių.


Informacija apie geriausias Paryžiaus kepyklėles ir puikius pusryčius jau dalinausi su jumis (visi įrašai pažymėti etiketėmis "Where to eat in Paris") . Na, o savo mėgstamiausių Paryžiaus restoranų bei kavinukių apžvalgą paliksiu ateičiai.

*********

Klaipėda Gastro 2016

Į Lietuvą grįžau su dar didesniu įkvėpimu. Beveik neperdedu - iš lėktuvo tiesiai į Klaipėda Gastro 2016. Savo mylimame vaikystės mieste likau nustebinta ir sužavėta. Dauguma renginyje dalyvavusių restoranų parodė klasę. Stilingasis Tonas prikaustė dėmesį savo išskirtiniu subtilumu. Meridianas - tarsi filme, nukėlė į kiek senesnius, tačiau ne ką prastesnius laikus. Ir, žinoma, išsvajotieji Monai, kuriuos drįsčiau pakrikštyti Klaipėdos "brunch" karaliais. Plačiau apie "Monų" pusryčius skaitykite čia.

Pietūs:

Pietūs yra puikus metas išbandyti dar neaplankytus restoranus. Toks neatrastas man buvo ir restoranas Valgomasis. Maža, tačiau šilta ir jauki erdvė, kurioje gimsta sotūs ir su meile pagaminti patiekalai.

Gaspar's - apie kurį kalbėjau čia, buvo tarytum mažytė šventė, penktadienio darbų rate. Pietauti neskubant ir pasimėgaujant - tikras malonumas, tad pietums čia nepagailėkite geros valandos.

Dublis - čia man patiko elegantiška ir jauki aplinka bei išskirtiniai net ir paprasčiausių dienos pietų sprendimai. Vieta, mėgstantiems originalumą.

Atradimas:

Sue's Indian Raja - apie kai kurias vietas savo tinklaraštyje dar neužsiminiau. Taip nutiko ir su indiškos virtuvės restoranu "Sue's Indian Raja". Indų virtuve susižavėjau dar Paryžiuje, kur kartu su indų kilmės draugu keliavome į vieną geriausių šią virtuvę atstovaujančių restoranų, todėl buvo be galo smalsu, ar pavyks kažką panašaus rasti Vilniuje. Pavyko! "Sue's Indian Raja" maistas tikrai vertas dėmesio, vienintelis, manęs nežavintis dalykas čia - interjeras, tačiau autentiškumo keisti neverta ir nereikia.

Kava:

Strange Love - meistriškai paruošta kava, stilinga aplinka ir nuostabūs vaizdai pro langus. Ne tik skamba, bet ir yra tiesiog puiku.

Small talk - patiko ne tik kava, buvau sužavėta komandos rūpestingumu ir dėmesingumu klientui. Istoriją apie apsilankymą "Small talk" skaitykite mano instagram paskyroje: lepresttige (paieška bus lengvesnė įvedus žymę #prestigeblog arba #gazuotablog)

Vilnietiškas brunch:

Kablys. Šis restobaras taip įsiminė savo brunch meniu, jog apie jį papasakojau čia, dar rekomendavau draugams ir informacija pasidalinau su atsitiktinai sutiktais žmonėmis. Nes žiniomis apie gerą maistą tiesiog negalima nepasidalinti!
Vis dėlto, tikiuosi, jog išaugęs populiarumas sekmadienio pusryčių kainą pakėlė kartu su savimi kilsteldamas ir kokybę. Na, tuo net neabejoju.


Baras:

Baruose galima ne tik atsipalaiduoti ir gerai praleisti laiką su draugais, tačiau ir užkąsti! Šiais metais išbandžiau Bukowski bare siūlomus "karštus šunis" ir tai buvo labai geras atradimas! Tiek pateikimas, tiek porcija, tiek personalas - verti pagiriamųjų žodžių.

Vegetarai:

Holigans - apie skanesnius, nei vestuvėse tortus ir kitus jaukius valgius kalbėjau čia.

Be kaltės jausmo:

Futuraw - ateities saldumynai iš arti supažindino mane su sveiko deserto idėja, o mūsų bendras projektas atnešė ne tik įdomią pažintį, bet ir dar daugiau įkvėpimo.

Patirtis:

Tokių vakarienių, kaip restorane Sweet root net nesinori vadinti "vakarienėmis". Tai buvo patirtis, meistriškas spektaklis ir nepamirštamas įspūdis. Apie degustacinę "Sweet Root" vakarienę "Vilniaus gastronomijos savaitės" metu skaitykite čia.

Metų gastronomijos renginiai:

Vilnius/Kaunas/Klaipėda gastro 2016
Running Dinner Vilnius
Vilniaus gastronomijos savaitė

Kai kas nors manęs paklausia - pagal ką vertinu restoranus, aš atsakau, jog tai yra vietos, kuriose norisi būti. Ne tik dėl skanaus maisto, gero interjero, paslaugaus aptarnavimo, bet ir dėl jausmo, jog buvai, esi ir būsi laukiamas. Ačiū restoranams už su meile gaminamą maistą, už dėmesį ir kantrybę klientams bei šilumą, kuri, tikiu, ir yra pagrindinė skaniausių valgių sudedamoji dalis.

Ateinantys metai bus kupini dar daugiau gastronominių atradimų, kuriuos ir toliau pasakosiu jums. O septintojo blog'o gimtadienio proga noriu palinkėti visiems - užsiimkite svajonių veikla, dėl kurios kūnu bėgioja šiurpuliukai, darykite viską, kad svajonės pildytųsi, o svarbiausia tai - tikėkite jomis.

Bonne Année!
Follow me on: Facebook and Instagram

Komentarų nėra: