2016 m. liepos 26 d., antradienis

Bon Appétit!

Paryžius - tikras gastronomijos lopšys. Kiekvienoje gatvelėje apstu kepyklėlių, kavinukių, sūrinių, mėsos bei daržovių krautuvėlių. Kartais nuo tos įvairovės galva ne juokais apsisuka. Todėl tam, kad būtų lengviau sukontroliuoti savo norus, susikūriau sąrašą must-eat dalykų, kuriuos jau seniai norėjau paragauti arba kurių buvau labai pasiilgusi. Pavyzdžiui, paprasčiausias sviestinis raguolis (croissant au beurre - jo nesuimaišykite su paprastu croissant ordinaire raguoliu. Pastarasis ne ką prastesnis, bet sviestinis raguolis, mano manymu, nuodemės vertas dar labiau!) - jų kiekvienoje kepyklėlėje rasite visada, nes tai pati populiariausia prancūziška klasika. Anksčiau šiuos raguolius buvau įpratusi valgyti vienus arba su džemu, šokoladiniu kremu. Dabar mane apsėdo nauja "manija" - raguolius gardinu sūriais, džemais... (Ožkų sūris ir apelsinų džemas, brie/petit camembert sūris ir braškių džemas - vieni mano favoritų). Nežinau, ar tokio maisto apskritai įmanoma atsivalgyti. Paprastumas sukuriantis dangišką skonių derinį.

Saldžių kepinių mėgėjams net nedvejodama rekomenduočiau migdolinį raguolį su šokoladu (pain au chocolat aux amandes). Tai dar vienas mano favoritas, puikiai derantis su rytinės kavos puodeliu.
Apskritai kepyklėlėse rasite viską, ko reikia tobuliems pusryčiams, dažnai vietoje apsilankymo kavinėje renkuosi artimiausią boulangerie ir leidžiu pasireikšti savo fantazijai.

Kitas dalykas, kurio tiesiog negalite praleisti Paryžiuje - gabalėlis šviežio sūrio bet kurioje fromagerie (sūrio krautuvėlėje). Niekada neprašausite pro šalį pasirinkę Comté ar klasikinio Brie sūrio gabalėlį. Aš mėgstu eksperimentuoti su ožkų pieno sūriais, nevengiu paragauti naujų, dar neatrastų skonių. Tiesa, ne ką prastesnį sūrių pasirinkimą siūlo didieji prekybos centrai, tačiau čia rekomenduoju rinktis ne pagamintus fabrikuose, bet dailiai supjaustytus ir atskirose pakuotėse susvertus sūrio gabalėlius. O fromagerie būtina pabandyti dėl atmosferos :)

Ne tik turistai, bet ir patys prancūzai pripažįsta, jog norint atsigaivinti, viena geriausių ledainių jiems - "Amorino", savo kavinukių ir krautuvėlių turinti ne vienoje Paryžiaus vietoje (viena jų įsikūrusi visai netoli Eifelio bokšto! 42 rue Cler). Čia rasite platų skonių pasirinkimą už tikrai patrauklią kainą.

Taigi, įrašą pradėjau trumpu gidu, o užbaigsiu, kaip visuomet - naujų mano kasdienybės nuotraukų eile!


*********

 It is very obvious that Paris is one of the cities where you can find a lot of gastronomic masterpieces. In every little street you'll find many bakeries, cafes, cute little shops of cheese, meat and fresh fruits. Sometimes my hed starts to spin after seeing all this variety. That's why I decided to create a "must-eat" list so that I could easier control my wishes. Some of the foods are the ones that I wanted to try for a long time, the other ones are those that I missed a lot while being away. Like for example buttery croissant (croissant au beurre). You will find these in every bakery, whenever you'll go there because it's a simple French classic. I used to eat these croissant just simply with a coffee or with jam and chocolate cream, but now I have new addiction: I stuff my croissants with loads of cheese and jam (my faves now are goat's milk cheese + orange jam and brie/petit camembert cheese + strawberry jam). It never disappoints me and actually I don't believe that it's possible to get bored from this.

For a sweetness lovers I would recommend to try my another favorite - chocolate bun with almonds (pain au chocolat aux amandes). With a cup of morning coffee it is a perfect combination. Especially when you're craving for something sweet.
Actually I think that in the bakery you can find everything you need for your perfect glorious breakfast. Fresh bread, croissants and buns are a must thing in Paris.

Another thing that you can not skip while visiting Paris is a piece of fresh cheese from fromagerie (cheese shop). You will never be disappointed by buying a piece of Comté or just a classical Brie.
I like to experiment with goat's milk cheeses and I always try something new. But I have to say that in a big supermarket you can also find a really good selection of cheeses. I would simply suggest you to buy that cheese which is cut in a smaller pieces and packed separetely. Not the one which is made in the factory. But you have to visit at least one fromagerie just to feel that atmosphere :)

Not only tourists, but also French people say that one of the best places to refresh yourself and eat ice-cream is "Amorino". You can find them in various places of Paris (for example, one of them is very close to the Eiffel Tower, 42 rue Cler!). Here you will find a good selection of flavors for a very reasonable price.

So I started my post with a short food-guide and as usual I'll finish it with a bunch of new every day life pictures!


Į must-eat sąrašą įtrauktas desertas mousse au chocolat (šokolado putėsiai), kurį gamino tikras prancūzas, patiko lengvumu ir šokolado skonio intensyvumu, tačiau į favoritus jo neįtraukiau. Vis dėlto, tai vienas geriausių pasirinkimų lengvų desertų mėgėjams!/Mouuse au chocolat (chocolate mousse) which was included in my must-eat list was really good. So light and rich in chocolate flavor. And even though I didn't include it in my favorites list, this dessert is perfect for a light-desserts lovers!


Follow my blog on: instagram and facebook.