2016 m. spalio 4 d., antradienis

Ateities Saldumynai. Futuraw

Baigėsi laikai, kai desertas buvo nuodėmė! - tokiu šūkiu mane pasitinka karališka dėžutė rankų darbo veganiškų saldainių. Paragauju vieną ir negaliu suprasti - be cukraus? Bet juk saldu! Ir dar sako - sveika... o juk skonis kaip tikrų šokoladinių triufelių. Akimis ieškau užrašo "sudėtis", o ten randu įvairiausią puokštę sėklų, riešutų, džiovintų vaisių ir... tikrai! Jokio cukraus! Akys džiaugiasi, sąžinė rami, todėl lengva ranka imu kitą veganišką skanumyną - kvepiantį kokosais, minkštą, lyg debesėlis...


Tokia buvo pirmoji mano pažintis su ateities saldumynais "Futuraw". Per gimtadienį gavusi dėžutę sveikuoliškų saldainių - tyriau, mėgavausi, net ir draugėms daviau paragauti. Tiesa, kokosinių joms nebeliko, nes nesusilaikiau - ranka tieste tiesėsi dar ir dar...
Taip po kelių mėnesių už akių užkliuvo "Futuraw" organizuojama desertų degustacija. Nusprendžiau susisiekti su "Futuraw" idėjos savininke Ekaterina, kuri palankiai priėmė pasiūlymą mintimis apie sveikus veganiškus desertus pasidalinti su mano blog'o skaitytojais. Todėl saulėtą šeštadienio popietę "Strange Love" balkonėlyje susėdome paplepėti apie tuos ypatingus ateities saldumynus.

Ekaterinos paruošta desertų lėkštė būtų pelniusi nemenką prizą kokiame nors desertų grožio konkurse. Kiekvienas savitas, pasakojantis skirtingą istoriją ir grojantis pačiomis įvairiausiomis skonių natomis. Šių raw desertų pradininkė netgi išdėliojo skanėstus eilės tvarka - "kad saldumas maišytųsi su rūgštele", - atkreipė dėmesį pašnekovė. Šalia saldžiųjų meno kūrinių Ekaterina rekomenduoja rinktis tirštą, intensyvaus skonio šaltą kavą.


Akys džiaugiasi ir iš karto norisi visko paragauti, tačiau stabdau save ir pradedame nuo pradžių, todėl Ekaterinos paklausiu - nuo ko prasidėjo šių sveikų desertų istorijos kūrimas?
"Futuraw" susikūrimo istorija neatsiejama nuo mano asmeninio gyvenimo istorijos, o ji labai glaudžiai susijusi su darbu maisto srityje. Dirbdama viename kavinių tinkle prisidėjau prie saldumynų gamybos, tai, neabejotinai, vienas didžiausių mano hobių, - sako Ekaterina. Kaip ir daugelis šiuolaikinių žmonių mėgstu idėjų pasisemti interneto platybėse, todėl atradusi sveikų saldumynų receptų supratau, jog panašia veikla galėčiau užsiimti ir aš. Sveika, skanu ir negriaužia sąžinė! Pagalvojau, jog tokia idėja kaip tik man, - priduria "Futuraw" pradininkė.

•Desertai veganiški, o ar pati domitės sveika mityba?
Atsisakiau mėsos, tačiau savo mitybos kardinalia nepavadinčiau. Būna vakarų, jog grįžus po darbo apie maisto gaminimą net nesinori pagalvoti, todėl kartais tenka griebtis ir pusfabrikačių, - šypteli Ekaterina. Tačiau vieno aspekto negaliu neišskirti - esu prieš dirbtinį cukrų, jo nenaudoju ne tik savo gaminamuose veganiškuose desertuose, bet privengiu ir kasdieninėje mityboje.

•Pirmieji "Futuraw" žingsniai prasidėjo nuo....? 
Eksperimentų! Pati pirmoji idėja buvo gaminti veganiškus pyragus, tačiau viskas prasidėjo nuo raw saldainių. Prireikė keletos bandymų virtuvėje, tam, kad išgaučiau norimus skonius. Nemėgstu vadovautis vien tik receptais, geriausius skonius pasiekiu eksperimentuodama.

•Desertai tinka veganams ir juose nėra jokio pridėtinio cukraus. Iš ko tuomet jie pagaminti?
Pagrindiniai ingredientai: riešutai, džiovintos uogos ir vaisiai, įvairiausios sėklos. Bandau į savo gaminius integruoti įvairesnius produktus, tokius kaip chia sėklos ar kerobas (šį ingredientą Ekaterina naudoja vietoje kakavos). Rečiau naudoju agavų sirupą. Datulės, bananai, figos - visa tai natūraliai saldu, todėl sirupo prireikia nedažnais atvejais. 
Siekiu, kad saldumynus sudarytų ne vien tik riešutai ir džiovintos uogos, norisi jiems suteikti dar daugiau maistinės vertės.

Taip besišnekučiuodamos pamažu pereiname prie ragavimo.


Juodųjų serbentų ir chia sėklų tortas

Vienas populiariausių ir bene ryškiausių desertų. Šį skanėstą Ekaterina rekomenduoja ieškantiems gaivesnio ir lengvesnio, ne itin saldaus skonio. Sudėtyje esantys bananai, chia sėklos, juodieji serbentai, kokosų pienas ir ant viršaus patupdyta citrininio čiobrelio šakelė sukuria lengvai rūgščią ir švelnią skonių harmoniją. Subtilu, lengva ir netikėta - antrinu aš!


Veganiška brownie versija su džiovintomis spanguolėmis

Pjaudama gabalėlį šio, intriguojančio pavadinimo skanėsto, jaučiu, jog jo struktūra visai kitokia negu prieš tai buvusio chia ir juodųjų serbentų pyrago. Šis - trapesnis, nebe toks minkštas. Paragavusi jau norėjau Ekaterinos paklausti, ar neapsiriko įmaišydama juodojo šokolado, tačiau ji mane nuramina - tai kerobas, kurį ji naudoja vietoje kakavos. Kerobo milteliai paklusnesni glaisto gamybai, - patikina pašnekovė. Saldumą suteikia ir šlakelis agavų sirupo, tačiau tikrai jaučiuosi lyg valgydama šokoladinį pyragą, tik dar pagerintą traškiais riešutų gabalėliais bei minkštomis džiovintomis spanguolėmis.


Besigardžiuodama raw saldumynais susimąstau - Ekaterina, o kas jums padeda gaminti šiuos desertus? Kaip dažnai tuo užsiimate?
Turiu pagalbininkų desertų išvežimui, techniniams dalykams, tačiau viską gaminu pati, savo rankomis. Veganiškus saldumynus kuriu kasdien. Pirmąją dienos dalį dirbu mieste, o vėliau jau grįžtu ir užsiiminėju kūryba virtuvėje. Jeigu labai nori - viską spėti įmanoma, - patikina skanėstų autorė. 

Toliau seka mano prisiminimuose giliai įstrigusio kokosinio saldainio eilė.

Anakardžių, kokoso drožlių, migdolų ir agavų sirupo skanėstas
Minkštas ir purus, tirpstantis burnoje, su viduje pasitinkančia traškia staigmena - migdolo riešutu. Ir tada, ir dabar sakau šiam kūriniui - taip taip taip!


Minkštas bananų ir datulių pyragas

"Super saldus" - taip jį apibūdina pati deserto kūrėja. Mano saldiesiems skonio receptoriams tai nebėda, atvirkščiai - mėgaujuosi saldžiu, saulėgrąžų sėklomis ir riešutais pagardintu pyrago kąsneliu. Ir negaliu nepritarti, jog jis, tradicinio "Banoffee pie" pusbrolis!


"Šokoladinis" triufelis

Nors šiame deserte nerasite nei vieno trupinėlio juodojo šokolado, tačiau kerobas ir vėl dirba savo darbą - tiek tekstūra, tiek skonis labai primena šokoladinį triufelį. Tik šis dar pagardintas anakardžiais, saulėgrąžų sėklomis, agavų sirupu, kakava. 


Apvalūs, spalvingi, dvisluoksniai... Iš ko semiatės įkvėpimo naujam pyragui?
Labai padeda darbas kur nors kitur, todėl be galo džiaugiuosi galimybe dirbti ne vienoje vietoje. Tai įkvepia, suteikia naujų idėjų, skatina judėti pirmyn.

Vyšnių pyragas

Minkštos datulės sudaro pyrago pagrindą, tuomet sluoksnis vyšnių, o viršuje įsitaisęs švelnus anakardžių ir agavų sirupo sluoksnis. Kad ir kaip sunku buvo išsirinkti favoritą, tą dieną mano simpatijas pelnė būtent šis skanėstas. Su netikėta vyšnių rūgštele ir gomurį glostančiu anakardžių švelnumu.


Turbūt daugeliui kils klausimas - kur galima įsigyti Jūsų kuriamų desertų? 
Vilniuje "Futuraw" rasite beveik visose "Vero Cafe" kavinukėse, taip pat "Taste map", prekiaujame ir sveiko maisto krautuvėlėse, tačiau desertų visuomet užsisakyti galite Facebook paskyroje @futuraw.

Aguonų pyragas

Kalėdos. Nors ne, lietuviškos Kalėdos! Štai toks šio pyrago skonis. Sotus ir minkštas, pilnas aguonų, aromatingas ir neatsispiriamo lipnumo. 


Paklausta, kokia yra šių veganiškų desertų misija, Ekaterina atsako, jog norėtų sveikais desertais sudominti ne tik veganus, bet ir įprastinę mityba bei desertus propaguojančius valgytojus. Smagiausia jai - matyti laimingus žmonių veidus. Juk desertus mėgsta beveik visi, todėl ir norėjosi sukurti tokį produktą, dėl kurio negriaužtų sąžinė, o priešingai - kuris įkvėptų būti dar laimingesniais!

Ateities saldumynų vizija aiški - nors ir pamažu, tačiau užtikrintas judėjimas pirmyn!
Mūsų susitikimas tapo pirmojo "Futuraw" gimtadienio simboliu. O mano blog'ui tai - dar viena nauja pradžia, todėl linkiu visiems nenustoti daryti to, kas jus džiugina! Tuomet gyvenimas pats jums parodys, kokios gražios svajonės gali tapti realybe.


desertai: Futuraw
vieta: Strange Love (Vilnius)
susisiekite su manimi: g.gumuliauskyte@gmail.com
follow my blog on: instagram and facebook.