2017 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

Vilnius Gastro 2017. Salvete City

Kai dar rudens pabaigoje sužinojau, jog vienas laukiamiausių gastronomijos renginių "Vilnius Gastro 2017" šiais metais ir vėl įvyks (tiesa, kiek vėliau nei pernai - kovo 16 dieną) - norėjosi šokinėti iš džiaugsmo. Kartu su pagrindine renginio organizatore ir komandos "Sustainable Vilnius" atstove Jennifer Avci nusprendėme sukurti projektą, kurį trumpai įvardinčiau kaip renginyje dalyvaujančių restoranų istorijos

Sužinojusi, jog vienas geriausių Lietuvos restoranų - "Salvete City" pageidavo savo istorija pasidalinti būtent su mano blog'o skaitytojais - džiaugsmo slėpti nebegalėjau ir į susitikimą su restorano vadove Alvyda nužingsniavau skubiu žingsniu.

Tačiau užėjusi į "Salvete City" supratau - skubėti čia niekur nereikės. Lėto maisto filosofija restorane karaliauja ne tik vakarieniaujant. Harmonija juntama visur: iki smulkmenų apgalvotose interjero detalėse, aptarnaujančio personalo profesionalume ir, be abejonės, sklandžiame ir užtikrintame vadovės Alvydos pasakojime.

Ir iš tiesų, restorano duris užveri tarsi stebuklingu būdu nusiraminęs - maistas, kvapai, garsai o gal įkvepianti "Salvete City" istorija tarsi pripildo tave optimizmo. Bet apie viską nuo pradžių.

*********

When I found out that this year "Vilnius Gastro 2017" will be organized again I was more than happy. Together with "Sustainable Vilnius" team we decided to create a project which I could describe as stories of the restaurants that are participating in Vilnius Gastro this year.

I felt another moment of happiness when I was informed that one of the best restaurants in Lithuania "Salvete City" wants to tell their story to my blog readers. So I quickly went to the meeting with Alvyda Eigminiene - director of "Salvete City". But when I arrived here I understood - there is no need to rush. The slow food philosophy lives here. Not only in the kitchen. You can feel the harmony everywhere: in scrupulous interior details, in professional service and for sure, in a very smooth and calm Alvyda's story.


ŠEFAS/CHEF

Su restorano vadove Alvyda Eigminiene susitinkame "Salvete City" esančiame Gedimino prospekte Vilniuje. Šiek tiek toliau nuo pagrindinės gatvės šurmulio. Galbūt nežinojote, tačiau yra dar vienas Alvydos vadovaujamas restoranas "Salvete Golf" - įsikūręs ganėtinai egzotiškoje vietoje - Europos centro golfo klube. Kaip sako, pati restorano vadovė, - to, kas vyksta golfo laukuose, nepamatysi niekur kitur. Tačiau ir Vilniaus centre esantis itališkas šeimos restoranas "Salvete City" turi kuo didžiuotis - "ALMA" virėjų mokyklą baigęs ir "Michelin" žvaigždutėmis pažymėtų restoranų meistrų auklėtinis - šefas Antonio Serra Vilniaus gurmanams kaskart pateikia subtilų ir skrupulingai ištobulintą Italijos virtuvės inspiruotą meniu.

*********

We met at "Salvete City" restaurant which is located in Gediminas avenue. Maybe you didn't know, but Alvyda has another restaurant which is called "Salvete Golf" . You can find it in a very exotic place - European Center golf club. As Alvyda Eigminiene said, - things that happen here is a very unique experience. But "Salvete City" located in Vilnius city center is also exceptional - here works a professional chef from Italy - Antonio Serra. He has a diploma of "ALMA" (The international school of Italian Cuisine in Italy) school and also gained a lot of experience working at Michelin-starred restaurants. Now at "Salvete City" he is showing his talents to food lovers in Vilnius.

ŠEIMA/FAMILY

Pakalbėjus su ponia Alvyda įsitikinu - jei turi gerą idėją ir sieki ją įgyvendinti, rodos, pats likimas viską sudėlioja į savo vietas. Restorane "Salvete City" šeiminkauja ne tik italų kilmės šefas Antonio Serra, bet ir A.Eigminienės žentas Euglenas, atvykęs iš pačios Florencijos. Itališkam restoranui - itališkos virtuvės "vilkai". Euglenas daug metų dirbo restoranų versle Italijoje, todėl dabar kaip žuvis vandenyje jaučiasi ir "Salvete City". 

Restorano interjeru rūpinosi ponios Alvydos dukra, Florencijoje studijavusi mados verslą. Taip pat prisidėjo idėjų nestokojanti menininkė - Vaiva Abromaitytė.
Besidžiaugiant stipria ir profesionalia "Salvete City" komanda, negaliu nepastebėti ponios Alvydos meilės šiai vietai - viskas (išskyrus virtuvę - apie tai skaitykite žemiau) - restorane vešinčios gėlės, interjero detalės, netgi jauki šviesa prie langų, atrodo, palytėta kažkieno mylinčių rankų. Ir nors šiame versle moteris atsidūrė tik po ilgų svarstymų (pagal išsilavinimą ponia Alvyda - ekonomistė), savo darbą pamilo nuo pat pirmos minutės.

*********

While talking with Alvyda I realized that destiny always helps us to reach our goals if we know what we want to do in life. At "Salvete City" works not only real Italian chef Antonio Serra, but also a husband of Alvyda's daughter. He spent many years working in business of restaurants in Florence (Italy) so now he feels very good working at "Salvete City". 
Alvyda's daughter helped to choose some furniture and details of the restaurant. Lithuanian artist Vaiva Abromaitytė also shared her ideas and helped to accomplish them.

MENU

Restorano meniu keičiamas net penkis kartus per metus (išskiriamas penktasis - specialus kalėdinis meniu) - valgiai gaminami atsižvelgiant į sezoniškumą. Šefo Antonio specialus patiekalas - aviena. Meniu visuomet rasite patiekalų variacijas su šia mėsa: avienos sriubą, makaronus su aviena bei antrąjį patiekalą iš šios mėsos.

*********

The menu of the restaurant changes five times per year (4 seasons + special Christmas menu). Dishes are made only from fresh products depending on season. Special course of chef Antonio is lamb. At "Salvete City" you will always find a soup and pasta with lamb and also a main dish from this meat.


FILOSOFIJA/PHILOSOPHY

Tačiau sugrįžkime į Italiją, iš kurios ir kilęs restorano "Salvete City" pažiba - šefas Antonio Serra. 
Jo žinių ir pasiekimų kraitis verčia kilnoti antakius - virėjo mokslus krimtęs prestižinėje Gualtiero Marchesi „Alma“ virėjų mokykloje, patirties sėmęsis keliuose „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtuose restoranuose, italų šefas Antonio šiandien savo žinių bagažu dalinasi su Vilniaus gurmanais. O jų, pasak šefo, čia netrūksta, tačiau kontrastą pastebėti lengva - Italijoje žmonės daugiau laiko investuoja į bendravimą, mėgavimąsi maistu, lėtas vakarienes kartu su visa šeima. Lietuvoje dauguma žmonių važinėja klasiškomis mašinomis, tačiau ilgai vakarieniauti jiems atrodo kiek per didelė prabanga, - įspūdžiais apie skirtumus Italijoje ir Lietuvoje dalinosi šefas Antonio Serra.

Tokiai filosofijai pritaria ir restorano vadovė Alvyda - juk maistas, tai sveikatos ir apskritai gyvenimo pagrindas, turėtume daugiau laiko praleisti su artimiausiais, labiau branginti buvimo kartu akimirkas, o kur jos dar šiltesnės ir malonesnės, jei ne prie vakarienės stalo? - įsitikinusi pašnekovė. "Salvete City" gausu vietos ne tik suaugusiems - patogiai jaustis čia gali ir patys mažiausieji šeimos nariai - vaikai. Be vietos neliks netgi augintiniai. Jeigu jau šeima, tai visa, tiesa?

*********

But let's go back to Italy where the chef Antonio Serra came from. His achievements are impressive: a diploma of "ALMA" school and a lot of experience working with most famous restaurants of the world. The chef thinks that here in Lithuania there are many people who love food, but also he can see the contrast, - people have a classy and expensive cars, but to have a long dinner with family is too luxurious for them. The situation is totally different in Italy. Here people enjoy time together, they care less about their appearance and things they have, - said chef.  

With chef Antonio agrees Alvyda Eigminiene. She thinks that food is the base of good health and high quality life, - we should spend more time together with our families, to appreciate these moments, to enjoy our beautiful dinner table, - affirmed Alvyda. 
At "Salvete City" you can easily find a place for all family members. Even for your pets! Well, we are talking about all family, right?


VERTYBĖS/VALUES

Kai kalba ir vėl pasisuka apie šefą Antonio Serra, restorano vadovė neslepia pasididžiavimo ir džiaugsmo - tai tikras, nuoširdus ir savo sprendimais neabejojantis žmogus, džiaugiuosi galėdama dirbti komandoje su juo, - šypsosi pašnekovė.
Antonio Serra įsitvirtinimo "Salvete City" restorane istorija primena filmą. Iš saulėtosios Italijos atvykęs į Lietuvą, šefas pasiūlė savo kandidatūrą būtent šiam restoranui, kurio virtuvei iki šiol sėkmingai vadovauja tik jis. Taip, tik jis! Tai buvo, bene, vienintelė šefo Antonio sąlyga, kurią jis iškėlė restorano vadovei Alvydai.

Patikėti viską ne taip jau gerai pažįstamam žmogui - iššūkis, tačiau juos ponia Alvyda mėgsta ir pripažįsta, jog kartu su savo komanda sieks naujų, dar didesnių tikslų. 
- Nuosekliai judu užsibrėžta kryptimi, savo vadovaujamame restorane siekiu išlaikyti kokybę, svarbiausia čia - tikras maistas, jauki aplinka, smagūs pokalbiai, laikas su artimaisiais, - įsitikinusi ji.

*********

When we start to talk about the chef Antonio Serra again, Alvyda Eigminiene can not hide her happiness, - I'm really proud of him, he is very professional, sincere and strong person. I'm happy to be able to work with in team, - smiled women.

Talking about her goals she mentions that she always follows the same line: high quality, real food, cozy atmosphere and precious time with family are most important things, - believes Alvyda.


Paklausta apie savo kulinarinius sugebėjimus ponia Alvyda nustebina eile gurmaniškų patiekalų - foie gras, obuoliais įdaryta antis arba žąsis, ėrienos kepenėlės, ant iešmo kepta aviena. Atrodo, restorano vadovės lėto maisto filosofija tvirtai įsigalėjusi ne tik "Salvete City", bet ir jos šeimoje - laikas, praleistas kartu mėgaujantis geru maistu tampa ypatingu, - teigia pašnekovė. 

*********

While talking about her own cooking skills, Alvyda impresses me by very subtle dishes as duck or goose stuffed with foie gras and apples, the liver of lamb, various steaks etc. The slow food philosophy seems to be established not only in her restaurant "Salvete City", but also in her family: time spent together with them and good food becomes very special, - she said.

VILNIUS GASTRO

Jau antrąjį kartą dalyvausiantis "Vilnius Gastro" renginyje, restoranas "Salvete City" šiam renginiui negaili pagiriamųjų žodžių - "Vilnius Gastro" yra išskirtinis savo energija ir netikėtais sprendimais. Tai idėjinis renginys, skatinantis gero maisto kultūrą Lietuvoje, tarsi kviečiantis žmones nebijoti išbandyti, vertinti, mėgautis, būti atviresniems.

Patekęs į Lietuvos restoranų top 30 sąrašą, restoranas "Salvete City" su dar didesniu įkvėpimu iriasi į priekį, ateityje tikėdamasis įgyvendinti dar daugiau tikslų ir svajonių. Panašu, jog sąlygos tam - labai palankios. Italų šefo Antonio Serra talentai virtuvėje ir ponios Alvydos bei visos šeimos meilė ir atsidavimas šiam darbui tapo tvirčiausiu irklu audringuose restoranų verslo vandenyse.

*********

Second time participating at "Vilnius Gastro" and only positive feedback: this is a very unique event, that impresses me by their unexpected ideas. It simply invites people to come and try, not to be afraid to tell their opinion and of course - "Vilnius Gastro" promotes a good food culture in Lithuania. 

Having its place at the list of Lithuania's best restaurants top 30 list, "Salvete City" is inspired to move further. It seems like the conditions to do that is very favorable - talented Italian chef and loving family can be the most strong oar to row in the stormy sea of the restaurant business.

Read about my experience in previous Gastro events:


 Follow my blog on: instagram and facebook.