Everyday life. Flavors of March

Taip ilgai lauktas pirmasis pavasario mėnuo - kovas buvo vėjuotas. Permainingos oro srovės vieną akimirką nublokšdavo į šiaurę, kitą - leisdavo pasimėgauti maloniu pietų brizu. Tose besikeičiančiose oro srovėse, aš vis tiek nepraleidau progų pasinerti į taip mėgstamas gastronomines keliones. 
Kovą pagaliau aplankiau pastarųjų savaičių hitu tapusį „Benedikto turgų“, išbandžiau iš Kauno į Vilnių atkeliavusį „Holy Donut“ pusryčių meniu, patikrinau keletą dar neatrastų vietų ir prisiminiau jau pamėgtas. Kaip man sekėsi keliauti šį kartą, tuoj pat pasidalinsiu su jumis.

*********

First month of spring was very windy. Different wind directions were either cold and unpleasant or very warm and enjoyable. Just as it is supposed to be at spring time. 
Anyway, this windy period of life brought me a bunch of interesting food experiences that I can not wait to share with you. Let's see how did I like them and which places I recommend to try to all of you.


Benedikto turgus

„Benedikto turgus“ - kone populiariausias pastarųjų savaičių pavadinimas, skambėjęs maisto kultūros mylėtojų lūpose. Vieną saulėtą sekmadienio popietę jį aplankyti nusprendžiau ir aš. Vos įžengus į šią, Vakarų kultūros įkvėptą šviežio maisto meką, mane nustebino išskirtinis šio turgaus patalpų interjeras. Skoninga, akims maloni estetika trumpam mintimis sugrąžino į neseniai Madride atrastą „San Migelio“ maisto turgų.

Tačiau, deja, tos išsvajotos, kelionėse sutinkamos turgaus nuotaikos ir atmosferos, čia aš pasigedau. Jausmas toks, lyg vaikščiotum eiliniame prekybos centre, kur geriausio prekeivio titulas jau seniai niekam nebeįdomus. Tiesą sakant, sutikčiau iškeisti tas išpuoselėtas patalpas į paprastesnes, vardan to, kad tarp prekeivių ir klientų užsimegztų šiltesnis ryšys.

Apžiūrėję prekyvietes, su draugu keliavome pusryčiauti. Tam „Benedikto turguje“ pasirinkome gurmaniškų delikatesų parduotuvę „Assorti“, kurioje ragavome klasikinį pusryčių patiekalą - „Benedikto kiaušiniai“. Tačiau čia aš trumpam stabtelėsiu ir apie šių pusryčių patirtį jums papasakosiu kitame blog'o įraše.

I called this food market "hyped" because the name of it was really very popular recently. When I first entered "Benedikto turgus", I was impressed by its charming and cool interior. It actually reminded me "San Miguel" food market, that I discovered in Madrid two months ago.

But unfortunately, here I didn't find that cheerful and genuine atmosphere that you would expect to discover in food market. It seemed like no one is really interested in selling their products. I had an impression that sellers were feeling a bit bored. 
All I can say is that beautiful interior means nothing, when you don't feel welcome. 

After looking around we went to have our breakfast. We chose a nice delicacy shop called "Assorti". But here I have to stop myself for a while. More details about this brunch experience will be up on another blog post. 


Holy Donut

Po pusryčių garsiojoje spurgų kavinukėje „Holy Donut“ aš supratau, jog toks pavadinimas čia atsirado ne veltui. Tai buvo bene sočiausia "Benedikto kiaušinių" porcija, kurią apskritai kada nors esu ragavusi. Galbūt nuskambės keistai, bet nesu pernelyg sočių ir „perkrautų“ patiekalų gerbėja. Po šių „Holy Donut“ pusryčių jaučiausi taip, lyg būčiau suvalgiusi porą mėsainių, o ne du „Benedikto kiaušinius“ (tiesa, savo porcijos net neįveikiau). Ingredientų ir skonių šiame patiekale man pasirodė gerokai per daug. Ryškiai juntamas citrinos skonis ir aromatas užgožė svarbiausius patiekalo akcentus, o sumuštinių įvaizdį sukūrė patiekale įsimaišę agurkai ir pomidorai bei piršto storumo chorizo griežiniai.
Galbūt noras tinkamai pasotinti savo klientus ir yra sveikintinas, tačiau šį kartą „Benedikto kiaušinių“ skoniu čia likau nusivylusi.

After having my brunch at "Holy Donut" I actually understood what does the name of it mean. It was the most filling "Eggs Benedict" portion I have ever had. Maybe it sounds a bit strange, but I am not a fan of too big meals. But overeating here is very possible. I didn't even manage to finish my portion and I was already feeling too full (it seemed like I've just ate two burgers and not the "Eggs Benedict"). I think, there were too much ingredients and flavors. The taste of lemon was too intense, cucumbers and tomatoes were a total misunderstanding here. 
Maybe this place just tries to make their clients feel full and happy, but I wouldn't go for "Eggs Benedict" here again.


SMOKAS

Kitame maisto turguje „Uptown Bazaar“ atradau neblogą vietą pietums - šeimos restoraną „Smokas“. Čia dienos pietų kaina ir porcija man pasirodė priimtina (pietų komplektas su sriuba kainuos nepilnus 5 eurus), pievagrybių sriubos ir šonkauliukų skoniu taip pat likau patenkinta. Sotus, saugus, nepretenzingas namų maistas - taip apibūdinčiau savo pietų patirtį restorane „Smokas“.

In another food market called "Uptown Bazaar" I found not overpriced and quite good place to have your lunch at. It is called "Smokas". At this restaurant, daily lunch price is pretty reasonable (you will pay less than 5 euros for soup and main course), the size of portions and taste of food is also quite well-balanced. Good place for quick lunch break.


Her excellency specialty coffee

Maža, tačiau tikrai jauki ir maloni specialty kavos kavinukė Vilniaus Senamiestyje. Patiks nuolatos dirbantiems kompiuteriu ir nemėgstantiems triukšmingų patalpų - kavinėje vos keturi staliukai, tad susikaupti dienos darbams mėgaujantis puodeliu kokybiškos kavos čia tikrai galėsite.

Tiny, but cute and cozy specialty coffee place in Vilnius old town. Here you will only find four tables to sit at, so I would recommend it for those who likes to work in silence and appreciates calm atmosphere. 


Gastronomika. 30 geriausių restoranų Lietuvoje

Šį kartą, „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ rinkimų pristatymas vyko praėjusiais metais nugalėtojo karūną iškovojusiame, L.Čepracko restorane „Gastronomika“. Nežinau, ar verta jus erzinti kalbomis apie tuos, skirtingų kultūrų įkvėptus, nepamirštamus pusryčių skonius, mat restoranas „Gastronomika“ darbą pradeda tik vakarais, degustacinių vakarienių metu. Žinoma, net neabejoju, jog vakaro meniu čia taip pat pilnas unikalių skonių. 

Žurnalistų pusryčių metu ragavome Çılbır (turkišką „Benedikto kiaušinių“ versiją) ir Torrijas (ispaniško stiliaus prancūzišką skrebutį), kurie tirpte ištirpo burnoje. 

Susitikimo metu, aptariant jau trečią kartą „Gero maisto akademijos“, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos bei žurnalo „Geras skonis“ organizuojamus „30 geriausių restoranų Lietuvoje“ rinkimus, „Gero maisto akademijos“ įkūrėjas Linas Petrukaitis akcentavo, jog šie rinkimai padeda populiarinti restoranų kultūrą Lietuvoje ir suteikia galimybę dar neatrastiems restoranams būti pastebėtiems.  

Žurnalistų pusryčių metu, buvo perduota žinia, jog restoranai nebijotų patys susisiekti su „Gero maisto akademiją“ ir pasinaudotų puikia galimybe tapti atpažįstamais vis sparčiau augančiame restoranų versle.
„30 geriausių restoranų Lietuvoje“ rinkimų rezultatai bus skelbiami jau šį birželį.

I also participated in press breakfast at "Gastronomika" which last year was awarded as the best restaurant in Lithuania (chef Liutauras Čeprackas). This time we talked about an upcoming awards of 30 best restaurants in Lithuania and tried some classy breakfast dishes: Çılbır and Torrijas. Breakfast was specially prepared for the event. Usually "Gastronomika" starts to work in the evening and serves tasting dinners. 


Amandus

Vieta, kurioje visada skanu. Taip apibūdinčiau savo vieną mėgiamiausių restoranų Vilniuje - „Amandus“. Maistas čia ne tik gardus, bet ir kaskart maloniai nustebinantis išskirtiniu pateikimu. Pasikartosiu, jog, mano nuomone, restoranas „Amandus“ - ne tik puiki vieta kokybiškai maisto patirčiai, bet ir išskirtinei progai paminėti.

Place where you will always find tasty food. And much more. I really admire their ability to play with food textures and plates. Every time "Amandus" dishes looks exceptionally good. I will say it one more time, but I still think that this restaurant is very suitable for special occasions and celebrations.


Distilerija

Vilniečių pamėgtas baras miesto centre - „Distilerija“ mane maloniai nustebino gana adekvačiomis patiekalų kainomis. Porcija midijų (tiesa, gana nedidelė, tačiau lengvai vakarienei - kaip tik) čia kainuoja 8 eurus. Pasigedau tik bulvyčių (jas užsisakyti teko papildomai), mat midijos „Distilerijoje“ patiekiamos su itališkos duonos skrebučiais. Atsižvelgiant į faktą, jog tai - ne restoranas, šia maisto patirtimi likau nenusivylusi. 

I had my Sunday dinner at the bar called "Distilerija". When I saw their menu, I thought that it is still possible to find reasonable prices in Vilnius. We tried mussels (it costs 8 euros) and it was not bad. The portion was not very big and we also had to order some extra fries (here mussels are served with bread), but considering the fact that it's not a restaurant, I didn't feel disappointed with this experience.


12 Istorijų

Paragavusi „12 Istorijų“ ruošiamų „Benedikto kiaušinių“, nekantravau išbandyti ir čia kepamų sviestinių kruasanų. Atkandusi pirmąjį sviestinio raguolio kąsnį supratau, jog jis tikrai labai vykęs - pajaučiau ir traškumą, ir purumą, o šalia patiekta aviečių uogienė ir gabalėlis sviesto viską pavertė idealiais sekmadienio ryto pusryčiais. Tiesa, iki tobulumo pritrūko kokybiškesnės kavos pupelių.

After trying Eggs Benedict at "12 Istorijų", I was really curious to taste their other breakfast dishes. Of course, one of them was French croissant. I tried it with a cup of coffee and I really liked this buttery pastry. It was fluffy, soft and a bit crispy at the same time. Raspberry jam and a bit of butter turned it into a proper Sunday treat. One small detail - I would improve the quality of coffee beans.


Taigi, mano maisto patirtys kovą buvo skirtingos, kaip ir tas permainingas pavasario vėjas. Kokias oro sroves šiais metais atneš balandis, būtinai pasidalinsiu su jumis. 
Bon appétit ir iki greito!

So my gastronomic experiences in March were different, just as the always changing wind of spring. What kind of weather will bring April, I will definitely share with you.
Bon appétit and see you soon!

I was wearing:
Coat - Zara
Overknee boots - Stradivarius
Sweater - New Yorker
Shorts - thrift shop
Earrings - H&M
Rings - H&M/Massimo Duti
Sunglasses - Mango
Hat - Zara

Pictures of me by: sotlandas.com

Contact me: g.gumuliauskyte@gmail.com
Follow my blog on: instagram and facebook.

Komentarai